Spolupracujeme

PALIATIVNÍ TÝMY

Závěrečným dnům života se věnuje speciální obor, který je označován jako paliativní péče. Nejedná se o nic menšího než o zajištění co největšího pohodlí, bezpečí a respektu tak, aby mohl člověk, jemuž je tato péče poskytována, prožít každý okamžik svého času právě tak, jak se sám rozhodne.

Na zajištění nejvyšší možné kvality poskytované paliativní péče v našem Domově se podílí multidisciplinární tým pracovníků Domova ve spolupráci s mobilními hospicovými týmy:

• Domácí hospic Vysočina, o.p.s v Novém Městě na Moravě,
  • Domácí hospic Barborka Oblastní charity Žďár nad Sázavou,
  • a Ambulancí paliativní medicíny Nemocnice Nové Město na Moravě, p.o.

Možnosti využití této mobilní odborné zdravotnické péče si nesmírně vážíme a za spolupráci s našimi klienty velmi děkujeme!

Od roku 2021 se Domov účastnil dvouletého programu nadačního fondu Abakus (dříve Nadační fond Avast) s názvem Rozvoj paliativní péče v pobytových sociálních službách pro seniory. Do tohoto programu jsme byli spolu s dalšími 14 sociálními službami v České republice vybráni na základě grantové výzvy nadačního fondu, a to v souvislosti s programem Spolu až do konce. Této příležitosti si velmi vážíme. Naší snahou je umět poskytnout klientům Domova kvalitní péči i v čase jejich odcházení... Odbornými partnery programu jsou organizace Sue Ryder a Centrum paliativní péče.

CANISTERAPEUTICKÉ SPOLKY

Domov nabízí svým klientům možnost terapie pomocí psů - tzv. canisterapii ve spolupráci se dvěma spolky, kterými jsou:

• Sirius Třebíč, z.s.
  • Canisterapeutické sdružení KAMARÁD, z.s.

Jejich terapeuti společně s pejsky navštěvují naše klienty v rámci individuálních i společných setkání. Tato terapie v geriatrii napomáhá k rehabilitaci, zlepšuje komunikaci s okolím, zmírňuje pocit osamění, přináší nové zážitky a vytržení z denního stereotypu, umožňuje fyzický kontakt s pejskem a radost z tohoto prožitku.

SDRUŽENÍ ODBORNÍKŮ NA OBLAST VÝŽIVY

Kvalitní stravování je zásadní součástí péče o zdraví, která přímo ovlivňuje kvalitu života a dokáže ho také prodloužit. Právě proto jsme se v Domově spojili s odborníky na oblast výživy ze společnosti Nutriční péče, o.p.s., aby nám pomohli podávat seniorům vyváženou stravu, která podpoří jejich zdraví.

SUPERVIZOŘI TÝMŮ DOMOVA

Supervizi, tedy kvalifikovanou pomoc a podporu, která celkově pomáhá k rozvoji organizace a jejíž užitečnost v pomáhající profesi lze mimo jiné spatřovat v předcházení syndromu vyhoření pracovníků poskytujících péči. Supervizoři, kteří zajišťují v našem Domově jednotlivé týmy, jsou:

• Mgr. Jan Kostečka - poskytuje supervizi manažerskému týmu Domova,
  • PhDr. Denisa Švábová, DiS. - poskytuje supervizi pracovníkům v přímé obslužné péči.

ŠKOLSKÁ ZAŘÍZENÍ